Lavakäsittely

Lavankäsittely

 

Lavakäsittely on trukin perustehtävä, joka hoidetaan yksinkertaisimmillaan trukkihaarukoilla. Käsittelyssä käytetään aina taakan mukaisia haarukkapituuksia. Mikäli pituudet vaihtelevat, käytetään jatkohaarukoitamanuaalisia tai hydraulisia teleskooppihaarukoita.

Jatkohaarukoita käytetään, kun pidempien haarukoiden tarve on tilapäinen. Parhaiten perushaarukan päälle istuu hitsaamalla valmistettu avoin- tai suljettu jatkohaarukka, jonka kärki kapenee sekä sivu- että pystysuunnassa.

Jatkohaarukan mitoitus perustuu seuraavaan olettamukseen:


Teleskooppihaarukoissa kotelohaarukka liukuu perushaarukan päällä käsin  (manuaalinen teleskooppihaarukka) tai hydraulisesti.

 

Sivusiirtolaitteella siirretään lavaa sivusuunnassa trukkia liikuttamatta. Sivusiirto liitetään trukin lisähydrauliikkaan. 









Mikäli lavakoko vaihtelee, käytetään asetinlaitetta, jolla säädetään haarukoiden etäisyyttä toisistaan. Yleensä asetinlaitteeseen on yhdistetty sivusiirto, joka siirtää haarukoita samaan suuntaan. Tämä toteutetaan joko sisäisellä- eli venttiiliohjatulla sivusiirrolla, jossa venttiili ohjaa haarukat/leuat siirtymään samanaikaisesti samaan suuntaan laiterungon pysyessä paikallaan, tai erillisellä sivusiirrolla, jossa laiterunko siirtyy sivuttain. Asetinlaite sivusiirrolla edellyttää trukilta kahta lisähydrauliikkaa.











Erillisessä sivusiirrossa liikematka on vakio avautuma-alueesta riippumatta, siis myös ääriasennoissa, eikä se missään vaiheessa (säädösten puitteissa) vaikuta trukin vakavuuteen. Mikäli käsitellään trukin kelkkaa kapeampaa taakkaa, saattaa lavan käsittely seinän vieressä olla hankala.




 
 
 
 

Sivusiirron lisäksi asetinlaitteissa on käytössä kaksi perusratkaisua: PIN-akselilla toteutettu ns. skandinaavinen malli ja johteellinen malli. PIN- (pyörö-)akseli sijaitsee yleensä laitteen yläosassa ja se kantaa haarukoita, jotka liukuvat sitä pitkin ja tukeutuvat alapalkkiin. Laite on kevytrakenteinen ja läpinäkyvyys yleensä hyvä. Se soveltuu lavakäsittelyyn.

 
 
 

Johdemallissa haarukat ovat sekä ylä- että alaosastaan johteessa. Malli on edellistä tukevampi ja mitä pidemmät ovat johteet, sitä lähempänä sen ominaisuudet ovat haarukkapihtiä.




 
 
 

Mikäli volyymit ovat suuria ja käsittely-ympäristö sallii, käsitellään kahta tai useampaa lavaa kerrallaan kaksi- tai monilavakäsittelylaitteella.

Haarukkapihdissä on pitkät johteet sekä puristavat sylinterit. Tällä laitteella voi puristaa taakkoja sekä käsitellä kuormia, jotka pyrkivät levittämään haarukoita, kuten makaavia tynnyreitä. Haarukkapihdin haarukoihin on asennettavissa lisäleukoja, joiden välityksellä erimuotoisiin kuormiin saadaan hyvä, taakkaa rikkomaton tartunta.